Výběr konzole pro step sequencer v Traktoru 2.11.


Nedávno vydala německá společnost Native Instruments aktualizaci svého softwaru Traktor pro 2, (konkrétně 2.11). V programu se objevila nová funkcionalita „Step Sequencer.“. Po prozkoumání propagačního videa (viz níže) mě nadchla myšlenka doplnit sety o samply odpálené tímto sequencerem. Předchozí verze Traktoru umožňovala v remixdecku vytrhávat smyčky z existujících tracků a tyto do sebe různě prokládat, remixovat. Něco tomu ale chybělo. Byl to Sequencer. Jak ale featuru využít a přitom zbytečně nerozhazovat? Musel jsem se poohlédnout po vhodném kontroleru, kterým bych svůj setup doplnil.

traktor step sequencer

Co to vlastně step sequencer je ?
Step sequencer je zařízení, nebo software, který umožňuje spustit libovolné zvuky v sekvenci za sebou. Případně řídit spouštění zvuků z jiného zařízení. Tímto způsobem umožňuje vytvářet vlastní smyčky zvuků, rytmiku, nebo melodie. Typickým hardwarovým sequencerem je například Roland TR-808.


Jaké jsou na trhu s MIDI konzolemi možnosti?



KONTROL F1 – Kontroler přímo od NI s hotovým presetetem jak pro remix deck, tak pro sequencer. Podporou barev, s gridem odpalovacích tlačítek 4x4 , čtyřmi šavlemi a čtyřmi poty, nebo enkodéry (dohledávat to nyní nebudu). Kontroler je evidentně perfektně připraven. A s cenou okolo 5000Kč vypadal jako jasná volba.


KONTROL D2 – Nový kontrolér od NI, rovněž s hotovými presety a navíc s displejem, předpokládám, že se s traktorem nepáruje po MIDI, ale jako HID rozhraní s vlastním protokolem. Jedná se o ovladač jednoho decku, jako na S8ce. Díky krásnému displeji a větší masivnosti si tento ovladač pořídíte za cenu okolo 11000 Kč. Nicméně na step sequencer mi nepřipadá tento ovladač vhodný. Myslím, že F1 vychází lépe hlavně díky většímu množství tlačítek. Na ukázku přikládám video od NI.


AKAI APC 40 MK2 – Kontroler, od AKAI, vycházející ze své starší předlohy MK1, která byla a doposud je skvělá volba pro live hraní převážně z Abletonu live. Tahle featura obsahuje hned několik perfektních vychytávek. Jednak je to launchpad 8 x 5 tlačítek, sada devíti potenciometrů na hlasitost a dále armáda 16 ti nekonečných enkodérů s bezvadnou vizuální zpětnou vazbou. Tyto enkodéry jsou jeho největší výhodou oproti konkurenci, neboť se na ně dá parádně namapovat ovládání čehokoliv v traktoru a to v relativním režimu včetně indikace aktuální pozice ovladače. Mapováním MK1ky jsem strávil několik perných večerů, ale ve výsledku se vám kontroler odmění úžasnou univerzálností. Pokud neovládáte mapování, na netu jich naleznete několik hotových. Tahle parádní věc spolyká 9500 Kč.


AKAI APC MINI – Kontroler rovněž od AKAI, který se mi po několika večerech hledání na netu zamlouvá nejvíce. Tahle věc je nejen neuvěřitelně levná (2500Kč), ale oproti APC40 má plný grid launchpadu 8x8. A zároveň 9 faderů, podbně jako na jeho větším bratrovi APC40.


APC MINI, je také můj tip.

Proč? Má dostatek tlačítek pro namapování celého jednoho kanálu Traktoru a ještě vám zbude dost místa pro namapování efektů. Jediná jeho nevýhoda je to, že na Step sequencer z traktoru prostě neexistovalo nastavení, mapping. Tahle věc je připravena pro Ableton Live (který je ve své lite verzi přibalen v balení). Nevadí. Díky tomu, že moc dobře vím to, že MIDI je univerzální rozhraní, zkusil jsem to. A byla to naprosto sebemrskačská cesta. Zabralo to asi týden nastavování, mapování. Dohromady jsem vytvořil něco přes 1300 řádků mapování v Traktoru, který není v tomhle ohledu vůbec přívětivý. Několik tipů ohledně vylepšení jsem poslal klukům do NI, snad si něco do příští verze vezmou k srdci. Výsledkem však je plně připravený setup pro Traktor step sequencer. A funguje parádně. V nejbližších dnech přidám pár ukázek. Mapping, který jsme vytvořil umí ovládat 4 samply, každý v režimu 8 nebo 16 kroků (přepínatelně), Sampler se synchronizuje s Master deckem, který vybírám na svém druhém kontroleru. Toto řešení není sice nejlepší, ale jeví se mi jako jediné možné. Stačí, že si srovnávám manuálně rychlost decků A a B, manuálně srovnávaný sequencer bych zřejmě zároveň nestihl ukočírovat. Na každém z těchto 4. samplů mám přiřazenu jednu šavli na hlasitost a na zbylých 4 šavlích ovládám efektovou jednotku. Bohužel není možné separátně na každý sample připojit jiný efekt, což byla také jedna z připomínek, kterou jsme do NI poslal. Doufám, že mě vyslyší :) Jelikož jsem se s mappingem trochu potrápil nebudu jej zveřejňovat. Ne nejsem zas takový soukromník, takže se rád podělím o to, jak jej namapovat. V případě potřeby mi napište do diskuze pod článkem. Když budu někde míchat, můžeme se domluvit i na živé ukázce. Step sequencer mi připadá jako perfektní doplnění mého setupu. Kdy jsem míval občas pocit, že potřebuji přidat pár hi-hat zvuků, clapů a snare zvuků, pro subjektivně vetší rychlost tracku i na nízkém BPM. Připadá mi to jako správná cesta.



Užívejte za mixem.
BobTape


Slovník :
  • Traktor - Software pro Mixáž elektronické hudby. Stránka výrobce zde.
  • Step sequencer - viz vysvětlení v článku. Zařízení nebo program pro přehrávání zvuků v určitém pořadí vytvářející rytmus nebo melodii.
  • Set - kolekce zmixovaných písniček (Tracků) v jednom nepřetržitém celku.
  • Enkodér - digitální potenciometr, v podstatě otočný knoflík, kterým můžeme regulovat nějakou veličinu.
  • MIDI kontroler - digitální zařízení pro ovládání hudebního software komunikující pomocí MIDI rozhraní.
  • MIDI - musical instrument digital interface, čili digitální rozhraní pro hudební nástroje (chápejte jako formát zpráv a techniku pro jejich zasílání mezi různými zařízeními) MIDI zprávy jsou uloženy například v MIDI vyzváněcích melodiích v telefonech z přelomu tisíciletí.
  • HID - Human interface device, v tomto článkuje ale chápáno jako protokol podobný MIDI protokolu pro komunikaci se složitějšími zařízeními a ovladači pro lidskou obsluhu s obousměrnou komunikací.
  • Mapování - proces přiřazení činnosti pro ovládací prvek na MIDI kontroleru nějakému virtuálnímu prvku uvnitř programu. Například hlasitosti.
  • Potenciometr - elektronická součástka, která klade proměnný odpor elektrickému proudu.
  • Sampl - jeden konkrétní vzorek zvuku. například bouchnutí paličkou do činelu.
  • Synchronizace - Srovníní tempa dvou či více hudebních skladeb.
V případě potřeby doplním i další, pokud se někde pletu upozorněte mě prosím :)

Poslední úprava 8. 8. 2017 23:44:22 Bob.

- Kliknutím sem zobrazíš facebookovou diskuzi.